luni, 25 iulie 2011

Mlastina Vlasinecu..... Maramures Statiunea Izvoare

Mlastina Vlasinescu este localizata pe platoul vulcanic Izvoare a masivului Ignis (1.307 m), la o altitudine de 900m, pe versantul nordic, la confluenta paraului Ignis cu paraul Vlasinescu, unde exista un complex mlastinos de 4,5 ha, format dintr-o mlastina oligotrofa (turbarie), iar spre periferie se afla mlastini mezo si eutrofe. Mlastina Vlasinescu este situata in comuna Desesti satul Mara si are o suprafata de 3 ha.

Defapt cu alte cuvinte la cateva peturi de Cabana Soarelui... M-am gandit ca e frumos ca pe vreme de canicula sa stau cu sandalele-n turbarie, asa ca am luat-o la pasi marunti spre mlastina.De departe nu vezi decat un delusor cu ceva pete mai maronii. Ca omul politicos dai buna ziua-n stanga si-n drepta la drumetii ce-si prajesc burtile la soare pe dealul dinaintea mlastinii, putin slalom printre masini.. si ajungi la tabla cu pricina



Langa el este o tentativa de podet pe care nu prea e recomandabil sa treci, caci ai toate sansele sa te imprastii pe albia firicelului de apa.Cand sa ma pun sa trag aer curat de munte in piept, un motor diesel combinat cu manea isi face aparitia.Un nene cu jipu ii lasa pe restu omusorilor insetati de UV-uri si vine cu magaoaia chiar la marginea tentativei de rezervatie. Isi lasa bendeul la aerisit si se intinde supersatisfacut in timp ce nevasta pregateste micii. Ne continuam plimbarea si incerc sa fac astfel incat sa nu mai vad nici o fiinta urbana prin zona.









O sa postez o scurta descriere a zonei ..pt cei interasati..

Descriere Mlastina Vlasinescu
Scopul principal al declararii ariei naturale Mlastina Vlasinescu este protectia si conservarea unor elemente naturale cu valoare ecologica, stiintifica si peisagistica deosebita reprezentate de specii de plante rare, endemice sau amenintate cu disparitia. Stratul de turba are grosimea maxima de 5,4m, iar grosimea medie este de 2,9m, solul fiind de natura organica, turbos, specific mlastinilor oligotrofe. Flora si fauna acestei arii protejate este specifica zonelor umede – turbariilor. Aici se gasesc cateva plante rare (Lycopodium inundutum, Scheuchzeria palustris si Drosera rotundijolia). 








 
Aria naturala protejata Mlastina Vlasinescu se afla in imediata apropiere a Statiunii Izvoare. Intr-un rest de crater vulcanic stins, s-a acumulat vegetatie, transformata apoi in turba pe suportul careia s-a creat mlastina oligotrofa. In ceea ce priveste flora acestui complex mlastinos, se gasesc aici cateva specii rare cum ar fi: planta carnivora Roua Cerului, Rogoz, Feriga de mlastina, Bumbacarita, Bradisor, Trifoi de balta, Molid, Scorus de munte, Mesteacan etc. Fauna in arealul mlastinii este bogata.



  
O atentie deosebita trebuie acordata Viperei care traieste in mlastina, ea putand fi periculoasa pentru necunoscatori. Intalnim aici si soparla de munte, Buhaiul de balta, Broasca Rosie de munte, Salamazdra carpatica.





Datorita mediului acid care opreste dezvoltarea bacteriilor, mlastina (in general) pastreaza mai bine ca orice alt mediu resturi de organisme si in special polen adus de vant, dand posibilitatea cercetatorilor sa reconstituie aspectele floristice ale timpurilor indepartate. Din punct de vedere economic, mlastina reprezinta valoare prin existenta turbei, care are si o importanta medicinala. Pentru formarea mlastinilor sunt necesare anumite conditii de umiditate. In tara noastra acestea se intalnesc in zona de interferenta a fagului cu molidul. Mlastina Vlasinescu, de tip oligotrof (tinov), local denumita si ”mlaca”, instalata pe platoul Izvoarelor sub liziera padurii la numai 500m de Complexul Statiunii Izvoare, are un aspect bombat datorat paturii masive de muschi de turba care se inmulteste rapid. Interesanta prin comportament este roua cerului, planta carnivora ce-si completeaza necesarul de substante proteice extragandu-le din corpul insectelor capturate cu ajutorul bobitelor transparente de clei din varful perisorilor de pe frunze. In ansamblu, mlastina Vlaschinescu prin compozitia faunistica si pozitia ei constituie un pretios mijloc de informare si educare a turistilor asupra unui aspect stiintific important din natura tarii noastre. ( text preluat de pe http://www.turismland.ro/mlastina-vlasinescu-baia-mare/ )

Un comentariu:

Unknown spunea...

Poate cea mai frumoasa prezentare a mlastinei, bogat ilustrata. Potiintui si viata care pulseaza in acest areal. Pacat ca lipseate drosera