Pentru inceput click pe "fundalul sonor"..de vreti
HEVIA -SI LA NIEVE
Asculta mai multe audio Muzica
Molhasurile de la Izbuce(turbarii active) se afla in zona de conservare speciala a Parcului Natural Apuseni, adica nu prea sunt anunturi cu respectiva locatie tocmai pentru a putea fi pastrata cat de cat intacta. Astfel este ferita cat se poate de "idiotus montanus", o specie nou aparuta din regnul "porcus turisticus", acesti umanoizi cu fete ranzite si talambe care de obicei calaresc multi cai putere si se excita la fiecare ambalare a motorului. Desi e criza mondiala specia asta s-a dezvoltat foarte mult, astfel in toate locatiile in care accesul auto este practicabil cam toata fauna are de suferit: peturile, pungile conservele sunt mai multe decat florile.Ajungi sa campezi langa teava de esapament.
Odata ajunsi pe drumul forestier cu pricina nu banui nimic, padurea este exact ca oricare alta.
Coplexul de turbarii din Valea Izbucelor are o suprafata de 48hectare si este situata in regiunea de izvoare a Somesului Cald, in zona de contact a platoului carstic Padis la o altitudine de 950-1000 m.
Cel mai impresionant este Molhasul Mare care se intinde pe o suprafata de circa 8ha cu o grosime medie a turbei de 4 metri si un volumtotal de turba de 320.000 metri patrati.
Datorita fragilitati acestui habitat de turbarie, activitatile turistice desfasurate aici sunt restranse la vizualizarea lor din turnul de observatie, fara a intra in rezervatie, fapt care ar fi si imposibil datorita umiditatii excesive a acestor habitate.
In Molhasurile de la Izbuce au fost identificate 6 tipuri de habitate de interes comunitar dintrecare prioritare sunt turbariile active si turbariile impadurite.
Datorita grosimii turbei (peste 1 metru) plantele se izoleaza de sol si devin dependente de precipitatii.Din loc in loc apar "tauri fara fund" cu apa neagra, oferind un peisaj de o deosebita frumusete si salbaticie.
Aceste lacuri au o suprafata intre 1 -5 mp si 0,2 - 7 m adancime, unele cu apa libera si altele cu vegetatie si in curs de colmatare.Ca specii protejate de flora si fauna intalnim carabidul Carabius Variolosus, fluturele Borolia aquilonaris, planta Andromeda polifolia, arhideele Dactylorhiza maculata(foto) si Listeria cordata.
Turbariile din Padis sunt vestigii din era glaciara, cu rol ecologic in regimul hidric al intregului areal.In afara de acest rol ecologic, turba, fiind acida si aseptica, conserva perfect plantele si animalele cazute pe fundul mlastinii de odinioara.
Zacamantul turbos reprezinta deci o multimilenara arhiva documentara din care se pot reconstitui flora din diverse era geologice si deasemenea migratiile, aparitiile si disparitiile unor specii de plante si animale.
Tin sa precizez ca pana aici singurul meu aport la acest fotoreportaj este doar cel foto-informativ, textul este copiat de pe panoul ce ne informa la intrarea in rezervatie. Din pacate sau din fericire acest panou nu l-am citit in totalitate, si de aceea am patruns in rezervatie incalcati in sandale.Pot sa asigur pe oricine ca nu am deranjat absolut deloc mediul inconjurator, iar senzatia ce-o simteam atunci cand calcam stratul acela gros de muschi este una cu totul nemaintalnita: asa cum ai merge pe un burete moale imens din care iese apa, destula cat sa te racoreasca la picioare dar niciodata sa-ti creeze vreun disconfort (afara erau peste 30 grade).Acuma partea cu disconfortul e si cum/cand si pe unde calci...
A fost o experienta foarte frumoasa pe care sigur o voi repeta cu proxima ocazie, dar voi alege o alta perioada a anului cand sunt florile inflorite...
Am prins iar firul raului care ne-a dus serpuind la drumul forestier de unde am plecat...
Care e drumul forestier?... de unde pleaca el? ... cum se ajunge acolo? ...
Intrebati bastinasii... nu e secret!!Numai bine!!!
4 comentarii:
foarte interesante locuri, am notat :) Multumim !
superbe
In ultima vreme i se face reclama la locul asta: http://www.clon.ro/o-statiune-de-schi-ameninta-distrugerea-zonei-padis-lazuri/news-20110113-10543551
Bastinasu' Gogu zice ca e la bifurcatia Ic Ponor - Padis: http://www.welcometoromania.ro/Apuseni/Apuseni_Harta_Obiective_r.htm
http://goo.gl/maps/9gJKn
Aici vad ca e la 1200 m. E marcat gresit pe google maps, sau scrie minciuni pe panoul de pe care ai copiat textul ?
Am fost de 2 ori la Padis de cand am vazut pe internet ca exista mlastina asta, si din cauza dezinformarilor nu l-am gasit inca. Data viitoare ma iau dupa google maps, nu dupa cei care scriu ca e la 950-1000 m si langa Somes.
Trimiteți un comentariu