joi, 17 iunie 2010

Colonia Dacica Sarmizegetusa...

Nu mi-a palcut niciodata istoria... mai ales cat am fost la scoala.Mi se parea precum cartea de telefon... multe "personaje" si multi... foarte multi ani!
Acum cand privesc la TV istoria pe care va trebui s-o invete copiii si nepotii nostrii... parca-mi vine sa citesc si sa caut informatii la "cum era pe vremea lor ?". Asa ca mi-am propus sa vizitez cat se poate anumite locatii mai mult sau mai putin cunoscute, dar aproape de peste tot am iesit cu un gust amar.
Un loc care intradevar mi-a placut si anu asta a fost Castelul Corvinilor din Hunedoara, care este in renovare in sensul propriu al cuvantului!
Dupa o noapte la cort pe malul unui rau destul de zgomotos ne strangem catrafusele si o luam spre localitatea Sarmizegetusa.Nu erau mai mult de 50 de km de parcurs, vremea era excelenta iar noi curiosi de ce-om vedea.Stiam ca vestigiile sunt prin centrul comunei, chiar peste drum de primarie.
Serpuim nitel printre drumuri nationale si drumuri de tara si ajungem la intrare in localitate, unde o ruina comunista ne intampina cu nuanta ei specifica.Nu dezlipim bine ochii de la ea ca ne trezim in fata primariei... foarte politic colorata!

Ne oprim masinuta si zgomotul manelelor de la treasele din zona ne acopera pistoanele si toate angrenajele masinii.Am ajuns!
Parcam in zona speciala unde ne ghideaza un parcagiu, dupa care iesim sa profitam de vremea buna si manelele de la umbrelutele din fata ruinelor.Produsele kitch-oase deja obisnuite pe tarabe.Ne luam cuminti bilete si mai ales achit o taxa foto destul de sanatoasa, dar ma gandesc totusi ca restaurarea si conservarea acestor parti de istorie necesita bani seriosi asa ca ... achit

Cum am intrat pe poarta "muzeului" ma ia asa o stare proasta... nu vad decat mici fundatii unde tablitele ne spun cam ce-ar fi acolo.Nimic reconditionat sau macar vreo macheta, totul parea un santier cu fundatia ridicata... si atat.Ambalaje si gunoaie dosite ici pe colo...Cam mult ciment pt epoca romana...
Ne indreptam pe potecute spre Forul
Avem aici si varianta de textSau varianta veche...Dupa ce citim informatiile mergem sa incercam sa identificam cate ceva.


Scapam de manelele de la intrare si apar altele de la vecinii zonei; ruinele fiind in mjlocul satului.
Incercam sa ne mai holbam la ...ce-a mai ramas din istoria zonei.



Pe langa muzica tiganeasca ce duduie in zona incep sa apara si regurgitatiile vocale ale unor asa zisi bastinasi. Incep sa faca declaratii de dragoste si amor unor turiste care sigur n-au venit sa le admire lor inteligenta si valoarea... nici macar pentru abdomenul lor globulos.
Iata primul specimen:Dar el nu traieste in sihastrie...nuuuu!! alaturi de el se afla si altii ca el ... si culmea valoarea lor este chiar admirata de sexul opus... indivizii fiind dotati si cu neveste... probabil la fel ca ei.Nimic nu se compara cu discul de gratar pus langa plasa muzeului si admirand peisajul turistic, iar daca-l asezonezi cu fluieraturi si urlete amoroase (binenteles ca nevasta de langa el... admira galeata galbena-PNL ... doar el e masculul).
Bietul vidanj mobil...se arde la deget!... probabil de la gandurile noastre de sanatate si virtute!
N-ai ce sa faci... mergi mai departe si te gandesti ca ceea ce vezi acolo printre ruine a fost facut de niste omusori a caror viata si educatie este in urma cu 2000 de ani... Sa fie chiar in urma?
Privesc columnele sfaramate si apoi ma uit prin vecinatate... Vai de mama lor! Si vai de noi... ce-am ajuns!
Mai dam totusi o raita incercand sa facem abstractie de la cooperativa micul manelist.Iesim deacolo si inaintam spre celelalte cladiri vechi, trecem pe un drum satesc de unde putem admira spiritul intreprinzator al bastinasilor actuali care folosesc pietrele din Colonie pentru uzul gospodaresc, astfel intregesc trecutul cu prezentul! Sigur ca autoritatile nu vad si nu aud nimic, sa fie oare de la portocaliu?
Desi deja dezamagiti de cele vazute... ne mai uitam dezinteresati si la celelate vestigii mai mult pur informativ.Vedem o fantana restaurata si foarte adanca... Ne pozam langa ea si ma roade pe mine sa ma uit sa vad ce-o putea fi inauntru.Ghici ciuperca ce-i? Muuulte peturi si gunoaie transformand-o intr-un veritabil tomberon antic.
Plecam deacolo tacuti si dezamagiti atat de felul in care se restaureaza zona cat si de nivelul la care a ajuns o localitate cu o vechime de 2000 de ani... trist!
La final , iesind din localitate am tras cu coada ochiului la muntii Retezat, care sigur stiu mult mai multe povesti despre oamenii locului.

Numai bine!

2 comentarii:

ARIPI DE FLUTURE spunea...

si eu am fost dezamagita cand am fost,si ca un mic secret n am platit taxa de 100de mii pt foto, mi s a parut enorrrmmmm tinand cont ca nu e nimic amenajat, locul nu e intretinut, nu tu detalii, erau niste turisti straini, se uitau tare ciudat, saracii cred ca se asteptau la altceva.aaa, poze am facut:Ppana si la castelul corvinesti e taxa foto de 5 lei.(acolo am platit-o:))

Catalin Negru spunea...

intradevar... mult mai ieftin era la corvini (am achitat si acolo).Aici la Sarmizegetusa poti nici sa nu platesti bilet, daca te orientezi si ajungi pe drumurile comunale dintre ruine, care nu cred ca-s "pazite".
Mersi de vizita :)