luni, 17 decembrie 2007

Pestera Valea Rea Valenii Somcute


Peştera Vălenii Şomcutei fost descoperită în anul 1977 având codul 2566 şi se află în custodia Clubului de Speologie Montana din Maramureş în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări prin Legea nr.462/2001.

Scopul principal al declarării peşterii ca arie naturală protejată este cel de conservare a habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, diversităţii biologice.

. Peştera se află la altitudine de 30 m, având dezvoltarea de 176 m, o singură intrare şi are suprafaţa de 5.00 ha.

Aceasta este o peşteră în calcare badeniene cu alge calcaroase nodulare de tip lithothamnium şi este un sit arheologic din epoca bronzului (loc ritual cu resturi ceraamice acestea fiind motivele care au dus la ocrotirea acestei peşteri.

Peştera se găseşte pe afluentul stâng al Văii Vălenior, pe versantul drept în satul Vălenii Şomcutei, în comuna Şomcuta Mare, din judeţul Maramureş.

Accesul se face din satul Văleni Şomcutei se urcă de-a lungul Văii Vălenilor spre sud, după ultimele case urcăm în continuare, lăsăm un afluent stâng în dreptul unui grajd. La următorul afluent stâng se părăseşte valea principală urcând pe afluent se intră în pădure şi în versantul drept se urcă pe un torent a cărui apă curge din peşteră.

Peştera este o dezvoltare pe o direcţie generală N-S , este o peşteră debitoare având un curs de apă subteran permanent , intrarea are o înălţime de 2,2 m cu lăţimea de 2 m. Urmează un tronson de 12 m lungime cu înălţimea de 1,2 m pe lăţime 1 m, ce debusează într-o sală. Urmează un alt tronson de 40 m lungime ascendent, cu înălţimi de la 2 la 4 m, sector în care întâlnim mici lacuri formate pe gururi, săritori, terase aluvionare, marmite. Apoi urmează un tronson de 10 m lungime şi înălţime de 15 m iar în dreapta este formată o mică galerie ce mărgineşte un pilier. Tronsonul de final este de cca.10 m lungime şi cu înălţimi de 0,7 - 2,5 m, acesta este un sector fosil cu prăbuşiri iar în dreapta este un lac cu adâncimea de 0,6 m. În capătul peşterii aceasta are înălţimea de 0,7 m iar terminusul constă în 3 galerii impenetrabile, afluenţi ai cursului principal.

























Niciun comentariu: