vineri, 19 septembrie 2008

Cimitirul maritim din Sulina


 


De la inceput , cand am zis ca merg la Sulina, o ruda de-a mea imi spusese sa vizitez cimitirul. 

Sigur!!Alta treaba n-am decat sa stau printre morminte... ce poate fi deosebit?Un cimitir cu cei plecati dinclo, la fel ca oriunde..tot cimitir e.Nici vorba... merg sa stau cu burta la soare.

Ajuns acolo si galopand spre nisipul fin al plajei vad pe partea dreapta, cum iesi din oras cimitirul... atunci imi aduc aminte ca mi s-a povestit de el.Curios din fire, imi tot telescopez capul peste gard sa vad cate ceva, mai ales ca in curtea lui era un dric de lemn foarte interesant.Dupa vreo 3 zile de ocolire, intreband pe cativa prieteni din zona si spunandu-mi ca este printre cimitire cu cele mai multe natii ingropate in acelasi loc, ma hotarasc sa-l vizitez.

Inarmat cu aparatu' intru pana la urma in cimitir, nu era nimic spooky, urma de Dracula sau pirati cu picior de lemn,  sau vreo cioara balerina prin zona; liniste, doar vantul isi mai facea aparitia si fugarea cativa nori dornici de ploaie.

Cimitirul maritim Sulina este defapt un ansamblu de mai multe cimitire.Chiar cum intri in fata se vede poarta aceasta:

Aici e cimitirul evreiesc.Mare lucru nu pot sa spun pentru ca nu prea mi-am facut temele la capitoul asta... ca de obicei.Dar cred ca daca accesati pe varu' Google sigur va da el mai multe detalii.Eu doar vreau sa va creez apetitul pentru aceasta locatie.




Morminte foarte vechi... urmatorul este cimitirul musulman.

Cica ar fi singurul cimitir din lume in care cimitirul evreiesc e  asezat langa cel musulman.

Ce mi-a placut mie cel mai mult, pe langa scrisul care era in relief pe piatra, deci multa munca si migala, jnuruletul ficarei tichii sau caciuli (cum s-o fi numind ea) ce era prezent pe partea dreapta pe fiecare monument.De departe semanau cu ienicerii turci ce-i tin eu minte din filmele copilariei... foarte frumos.

Urmatorul ansamblu era Cimitirul ortodox, cel al oamenilor din Sulina, cruci normale dar si mici opere de arta.Printre morminte am putut zari si mariari din flota romana.Nu mi-am putut da seama de vreo delimitare intre morminte, dar in acest spatiu erau ingropati si occidentalii ce si-au gasit sfarsitul pe aceste meleaguri.

Un inger...uitat
Zona in care au fost ingropati englezi, multi dintre ei foarte tineri...


Un cuplu de indragostiti ce-au murit inecatiTot aici se afla si mormantul Printesei Ecaterina Moruzi, nepoata Voievodului moldovean Ioan Sturza, nascuta la Istanbul dar sfarsitul si l-a gasit aici, la Sulina.Foarte multi greci, citind ceva articol de pe net "pe la 1904 erau 2.056 de greci, 850 de români şi restul până la 4.500-5.000 erau italieni, englezi, turci, ruşi, chiar şi câţiva africani" (Alexandru Tomazatos  , www.adevaru.ro).
Francezi
Nemti...
Italieni...


Si altii..mai mult sau mai putin importanti...mai instariti sau mai saraci...

Pe cealalta parte a cimitirului sunt mormintele lipovenilor...


Cam acesta a fost...asa pe scurt, la iesire nu m-am abtinut si am dat o tura in jurul dricului...



Acesta a fost..cimitirul Sulina, n-am putut zabovi mult pentru ca s-a pus un vant destul de sanatos. Oricum cine vine aici, si este cat de cat atent... nu poate sa nu fie transpus in alte vremuri apuse, o istorie ce-a fost scrisa demult... foarte demult de cativa oameni... langa care tu stai si le citesti piatra.

                   Sa le fie tarana usoara!


 Programul de vizita!

3 comentarii:

Me and YOU spunea...

O incursiune inedită. Îmi plac plimbările printre cei care nu mai sunt...sau sunt, doar că se odihnesc puţin. Îţi dă o stare de linişte să lecturezi epitafuri - o senzaţie asemanătoare cu cea simţită ascultând fondul muzical ce precede acest articol.

O plimbare virtuală ... o încercare reuşită a redării realităţii, fie doar parcurgând vizual şi auditiv o pagină de blog.

Să-i multumim autorului!

comentator spunea...

Pe programul de vizita apare in doua locuri "s-au", desi, in situatiile gramaticale respective, ar fi trebuit sa fie scris legat ("sau"), deoarece se poate inlocui si cu cuvantul "ori".

Unknown spunea...

Interesant articolul. Mi-a stàrnit curiozitatea. Eu sunt un fan al cimitirelor, in orice localitate ajung, vizitez si cimitirul ! Plimbarea printre morminte mà relaxeazà f tare, iar citirea epitafurilor..... e f fainà. Auzisem de acest cimitir , dar nu am avut incà ocazia sa-l vizitez !Và multumesc pt prezentare si pt imagini !