marți, 16 septembrie 2008

Morosanu' Negru la campingu' Rosu'... sau Turistu' si Baronii Locali

Daca tot am laudat zona Deltei Dunarii, si am s-o mai laud in cateva articole, totusi mai sunt si uscaturi si peacolo.Eu, norocos din fire, cand dau de uscaturi nu nimeresc si eu o crenguta uscata intr-o padure verde, gasesc ditamai craca, buturuga defapt.

  Eeee! Si am ajuns eu din Maramu' tumna in celalalt colt al tarii... mandru loc, oameni ca pe la noi linistiti si fiecare cu treburile lor.Ca orice turist normal, aflat in delta, am chef sa vad si eu salbaticia acestor locuri.Si ma gandesc ca cel mai bine e sa fac acest tur prin delta cu un localnic.Asta si facem... vorbesc cu varul unui prieten si acesta ne duce pe mine si pe grupul meu de prieteni cu barca prin zonele cele mai frumoase din imprejurimile Sulinei.Pana aici toate bune si foarte frumose, am facut poze, ne-am simtit extraordinar.Dar ne cam lua foamea... nici o problema... ne spune Adi, barcagiul nostru.Mergem la campingul Rosu' e foarte frumos, l-au mai vopsit astia de dupa revolutie, dar ca orice lucru ce mai tine la noi e facut de tatuca pantofaru.Super! ne gandim noi... bine gandit! Ajungem aproape de respectiva insulita, casute viu colorate locuri de parcat barci disponibile...Minunat!



Coboram din barca si aveam doua ganduri....Mama ce mancare o sa bag in mine, numa' peste!!Dar mai intai sa cautam o toaleta. Spre uimirea mea gasim o toaleta foarte curata, apa calda, chiar fiarta...excelent. Aaa uitasem sa va zic ca am fost intampinat la venire de 3 pancarde mari: Bine ati venit in inima Deltei!PROPRIETATE PRIVATA!Si ce nu ai voie sa faci peacolo, adica sa nu inoti sa nu depasesti ceva viteze..in sfarsit...


Ne punem toti 8 omusori la o masa din incinta unui restaurant si asteptam sa vina ospatarul cu meniul.Stam vreo 15 min, desi nu erau prea multi turisti sa zic inca 2 mese, nu se sinchiseste nimeni sa apara.Apare o domnuca ce ne intreaba ce dorim.Dorim meniul pentru inceput! Dusa o fost! Mai apare unu' si se pune sa ne stearga masa si pana la urma ne aduce si meniul.Toata lumea la pagina cu preparate din peste.Asa sictirit nenea ospataru' ne spune ca nu au peste!Credeam ca e o gluma, cum sa n-ai peste in inima deltei.?

- Nu avem!Nu avem de ceva timp!

-Nimic de peste?

- Nimic!Dar avem altceva, preparate de porc, vita, pui..

Pai eu bat 1000 de km sa manac omleta sau porc in mijlocul apei... hai sa bem un suc atunci.Valeu nimic nu era sub 6 lei.Noi oameni cu capu pe umeri... aveam in barca 2 pungi cu mancare, sucuri , apa tot ce trebuie.Multumim la nenea ospataru, ne ridicam de la masa si vad niste butuci de lemn asezati in forma de masa si scaunele, exact cum vezi peste tot pe munte sau la margine de drum unde poti poposi. Neuronul meu singuratic ajunge la concluzia ca e numa' bine sa mancam ce-avem noi acolo, pe butuci, acestia fiind chiar delimitati printr-un lant,parca, de restaurant.
Nu stam prea mult pe ganduri si incingem o masa pe cinste cu manare din alimentara, fiecare isi gaseste cate o utilitate.Veselie pe noi, uitam ca nu am putut manca peste in Delta si ne multumim cu pateul si branza ramase din tura de munte.Dar totul ar fi fost prea frumos, si doar suntem turisti in Romania!Apare o domnuca la vreo 35-40 de anisori toata neagra si aurita.

Ne vorbeste precum o stewardesa ... ca-i pare rau, dar nu putem manca acolo din mancarea noastra pentru ca nu poate garanta integritatea si calitatea alimentelor ce noi le ingeram cu atata pofta si ca scrie "peste tot" ca este interzis consumul alimentelor proprii.Ii pare rau dar ea ne-ar lasa dar o amendeaza OPC-ul.Eu imi vad de moflait ... Adi ii vorbeste politicos duduii si-o roaga sa ne lase 2 min pana terminam feliile ce le-am uns si pregatit si apoi plecam.Domnuca se oftica si pe un ton imperativ ne spune sa strangem tot. Apoi mi se aprinde si mie riscasu' si ma duc la primul pom... sa citesc afisu cu pricina.Mda... erau niste hartii lipite cu scoci si trase la imprimanta, pe care de obicei nu le citesc pentru ca asa se pun hartii cand anunta zona otravita pentru sobolani.Aici scria altceva cum ca e interzisa consumarea de alimente proprii in incinta unitatii... ceva de genul asta. Jos scria mic "recomandare OPC" oricum stampila era a unitatii, a restaurantului.Ma intorc la grup si incepe dialogul:

- Da doamna, am citit!

- Ma bucur ca stiti sa cititi!Hai strangeti tot ca nu vreau sa am amenda din cauza voastra, ori mancati de la restaurant ori plecati.Nu am eu de unde sa stiu daca pateul si rosiile voastre nu-s stricate si ma amendeaza opc-ul.


Pana aici mi-a fost, adica se leaga de porodicii si pateul meu, aaa ... ca ma face si analfabet e altceva.

-Domnisoara butucii astia pe langa faptul ca nu-s igienici astia sunt pusi peste tot unde poti campa si implicit sa manaci mancarea ta pe ei.Nu suntem la dvs la restaurant.Am fost si acolo si am vrut sa mancam peste.Aveti?

- Ne pare rau dar nu avem, puteti consuma porc spre exemplu!

- Eu vin din Maramures... stici cat e carnea de porc la noi?

-Ma gadesc ca e mai ieftina...hai ce atata vorbaraie, strangeti tot si plecati ...acuma!

Si-am strans tot si ne-am dus in barca.Ne era foame, n-am apucat sa mancam calumea.Ii vine lui Adi o idee... mergem in spatele insulei, unde nu suntem la vedere, e si umbra si mancam in barca.Nu suparam pe nimeni, stam in barca doar cat sa ne tinem de-o radacina sa nu plutim aiurea pe canal.Asta si facem. Cand sa ne punem sa mancam, apare Nutzi asta cu un barcagiu la noi. Deci tipa asta ne-a urmarit.Si iar incepe.

- Eu credeam ca maramuresenii au mai mult bun simt, dar se pare ca nu-i asa.

-Doamna! Lasa-ne in pace si vezi-ti de treaba dumintale, nu suntem pe insula suntem in apa, in barca si nu ne mai da lectii de igiena alimentatiei ca sigur toti din barca am facut mai multa decat ai facut dumneata.Zi-ne pe sleau ca daca nu consumam mancarea de la dumneata tre sa disparem in larg.O sa mancam aici, nu e proprietatea dumitale si cu asta basta.

-Pai sa va dezlegati acuma de mal, ca altfel pun eu pe cineva sa va dezlege.Sau vreti si mai multe probleme?


Si se pune doamna pe amenintat...Cu mine nu mai vrea sa vorbeasca si incepea sa-i ordone barcagiului nostru sa se deslege sau O SA AIBA PROBLEME. Deci frumusetea asta feminina, sirena Deltei, imbracata ca o cantareata de manele vesic cu tigara in gura, nu ameninta cu politia sau opc-ul ci cu "probleme".Vin baietasii ei si ne rezolva... sau pilele ei. Cand a auzit Adi de probleme s-a cam taiat si a tacut din gura.Si atunci mi s-a trezit si mie neuronul, si am pornit camera video de la telefonul mobil si-am filmat-o.

- Haide doamna! spune ... de ce ne ameninti? Cine sa aiba probleme si de ce?Si apa e a dumitale suntem la 1 m de mal... care e problema dumitale?

- Pai imi faceti probleme!

- Daaa? pana acuma ziceati invers... ne amenintati dvs cu probleme.Ei bine o sa mancam aici si in timpul asta filmez ca am spatiu destul...imi ajunge.


Subit duduia cand s-a vazut filmata s-a calmat, cum statea ea tolanita in barca si-i iesea fumu pe nari...de la tigara, precum mocanita din Vaser.A vaslit-o si a plecat din peisaj.Noi chiar am invitat-o la un pateu... n-a vrut!


Mi s-a parut mai curios de ce nu a mai zis nimic in fata camerei?Daca tot era mare si tare... de ce s-a precipitat cand s-a vazut inregistrata.Putea sa sune la 112 sa spuna ca are o URGENTA si ca niste indivizi medici, fara scoala si analfabeti manaca pateu Bucegi in barca proprie si ii fac ei probleme pentru ca s-au legat de o radacinutza a unei salcii.Vine OPC-ul si constata ca am contaminat salcia, ce fusese sterilizata, la fel ca toata proprietatea privata si astfel ajungeam sa contaminam tot campingul cu pateul nostru.

Acasa am aflat ca eu am avut onoarea sa discut tocmai cu doamna patroana.Deci duduia respectiva e fiica unui mare mahar local mai mult sau mai putin.Dupa cum bine judecati delta e cam arvunita si impartita la cativa oameni de "afaceri" printre care si tatuca muierii respective.

Cum o cheama pe patroana artagoasa si autoritara si cine e tatuca ei?Sti-o Vantu' a cui ii! Adica stiu dar nu va spui...


Asa se intelege turismul la noi!Esti in delta unde e numai apa...dar nu poti sa servesti un peste.

Pana la urma mama lui Adi ne-a servit o ciorba de peste excelenta si am mancat pana ne-am saturat. Asa ca... daca ajungeti prin Delta ocoliti asemenea campinguri pentru ca nu are rost... Mai bine va interesati si mancati la bastinasii din zona.Sunt mult mai amabili iar mancare garantat e mai gustoasa si mai ieftina.

Asta e turismul la noi... ori va jecmanim de bani ori dispareti d'aici... ca va spun lu tata si va face el probleme!Ce bine cu parintii astia...

Numai bine ! si....OCOLITI CAMPINGUL ROSU!



Un comentariu:

Unknown spunea...

Fiind partasa la evenimentul cu pricina, tot ce pot sa spun e ca ai conturat perfect toata intamplarea si foarte amanuntit....din pacate asa s-a intamplat si ma bucur ca ai scris asta pe blogul tau ca sa afle si altii de experienta neplacuta de care am avut parte in "inima Deltei"....(Raluca)